IJsberg van ontkenning

Hoe kan jij je team beter laten presteren? Een vraag met vele antwoorden. Eigenlijk ook een vraag waar nog vele vragen op kunnen volgen. Toch lijkt er één antwoord voor bijna alle teams en organisaties super relevant. En het leuke is dit antwoord kennen we allemaal, maar lukt maar weinigen om het ook in de praktijk te brengen.

Even uitzoomen. Sidney Yoshida gaf in zijn studie ‘De ijsberg van ontkenning’ aan dat binnen organisaties het senior management vaak zo ver van de dagelijkse operatie afstaat dat ze niet de goede beslissingen kunnen nemen. 96% van de organisatieproblemen is niet bekend bij het top management. Daardoor begrijpt en doorgrond deze laag niet de problemen in de systemen en processen die directe impact hebben op hun medewerkers en klanten. Het gevolg? De medewerkers voelen zich minder betrokken. Er is meer verzuim en verloop. En dat alles heeft impact op de kwaliteit van de operatie.

“96% van de organisatieproblemen is niet bekend bij het top management.”

Organisaties kunnen dus veel beter gaan presteren als het hun lukt om de kennis en informatie over de core-business effectief en efficient bij het senior management te krijgen. Yoshida toont aan dat organisaties een impuls van 40% op hun winst kunnen hebben door het optimaliseren hiervan.

Mooi onderzoeksresultaat, zal je denken. Maar hoe doe ik dat dan? Hoe krijg je de relevante informatie bij het top management? Zodat je team of zelfs de hele organisatie beter kan presteren?

Een van de meest krachtige manieren om de informatie vanuit de operatie naar het top management te krijgen is door gebruik te maken van een interne closed loop feedback. Organisaties zoals bijvoorbeeld Adobe en Hotjar laten dit zien. Zij gebruiken een feedback systeem waarin de terugkoppeling naar de medewerker een essentieel onderdeel is. Het resultaat is niet alleen goed, maar het werkt ook vooral simpel en snel.

De reden dat het terugkoppelen zo belangrijk is, is omdat dat je bevestigt dat je de medewerker gezien, gehoord en begrepen hebt. Vervolgens is het inzicht gebruikt om beter te worden. Wat je medewerker dus aangaf was waardevol. Ofwel je medewerker is waardevol. Deze oprechte erkenning is zo belangrijk voor je medewerkers dat ze meer feedback zullen gaan geven. Een vliegwiel dat gaat vliegen!

Hoe start je met een closed feedback loop? Eigenlijk ook heel menselijk. Heel klein: begin gewoon. Zorg dat je medewerkers zich veilig genoeg voelen om feedback te geven, luister oprecht naar de feedback, doe er wat mee en koppel dat terug. Het liefst een beetje snel ;-) Want het is toch belangrijk ;-)

Doe jij dit al, of ga je morgen hiermee starten? Zullen we een challenge doen? Samen verbeteren door te werken aan de interne closed feedback loop. Kan jij deze week 5 feedbackloops closen?! Laat het weten in de comments :-)

Je bent er bijna! Hieronder vind je de een Q&A over CLF en over ons :-) en de gebruikte bronnen voor dit artikel.

Loretta & Jan-Hein

Het kan zijn dat we soms vervallen in vakjargon, sorry! Of dat je toch nog de kern wil lezen wat we eigenlijk doen. Een overview met belangrijkste questions & answers.

Wat is Closed Loop Feedback

De Closed Loop Feedback (CLF) is een ontzettend sterk mechanisme om de klant in je organisatie centraal te zetten. Eigenlijk om de mens centraal te zetten, door op een slimme manier te luisteren en te communiceren. Want klanten geven vaak ontzettend veel feedback aan organisatie maar die doen daar vervolgens praktisch niks mee, dat vinden wij zonde! En uit onderzoek blijkt ook dat organisaties die klanten proactief opvolgen veel minder klanten verliezen.

Wie zijn jullie?

Eigenlijk kan je ons kort omschrijven als Customer Experience (CX) fans! De overtuiging dat als je slim en goed met feedback omgaat en je van hart tot hart gaat verbeteren met resultaat. En deze passie delen we graag met jou. Via artikelen via LinkedIn maar ook binnen organisaties.

Wat kunnen jullie voor mij betekenen?

Wij helpen jou, in zowel korte als lange trajecten, om je organisatie te inspireren, activeren en vervolgens ook de Closed Loop Feedback te implementeren, van hart-tot-hart en met win-win!

Hoe kan ik jullie bereiken?

Bel met Jan-Hein via 06-29002612 of Loretta via 06-12362755 en we plannen een afspraak om je meer te vertellen.

Gebruikte bronnen voor dit artikel:

Vorige
Vorige

Angeline Maas van DHL

Volgende
Volgende

Fabian Kortekaas van TUI